GENÇLİĞİN SORUNLARI
- Uzun süreli işsizlik sorunu gençlerde ekonomik, psikolojik ve ailevi sorunlar yaratmakta, politik marjinalleşmeye ve siyasal sisteme karşı güvensizliğe neden olmaktadır.
- Gençler zaten kısıtlı olan boş zamanlarını etkili bir şekilde de değerlendirememektedir. Gençler; spor yapmak, kitap okumak, gönüllülük hizmetinde bulunmak, çeşitli sosyal kulüplere girmek, kültürel, akademik ya da sanatsal faaliyetlerde bulunmak gibi kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak faaliyetler yerine televizyon izlemek, müzik dinlemek, sosyal medyada uzun süre zaman harcamak, bilgisayar kullanmak, ekonomik nedenlerle bir işte çalışmak gibi faaliyetlerde bulunmaktadırlar.
- İnternet ve sosyal medyanın aşırı ve bilinçsiz kullanımı sonucunda gençlerde fiziksel, duygusal ve davranışsal sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
- Gençlerin okuma alışkanlıkları yok denecek kadar azdır.
- Gençler arasında sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı her geçen gün artmaktadır.
- Hızlı toplumsal değişimlere bağlı olarak kuşaklar arası çatışma artmaktadır.
- Gençler arasında klasik anlamda aktif siyasal katılım oranı (oy verme, parti üyeliği vb.) düşse de sosyal medya ve internet (change.org vb.) gibi iletişim aracılığıyla siyasal katılım oranı artmaktadır.
- Özellikle ailesinden uzakta eğitim gören gençlerin yurt ve barınma sorunu bulunmaktadır.
- Ülkemizde yaşanan toplumsal ve siyasal krizler nedeniyle gençler kendilerini herhangi bir topluluk veya gruba ait hissetmekte zorlanmaktadırlar.
- Modernleşme ile birlikte gençlerin ihtiyaçlarının ve beklentilerinin artması sonucunda yaşam memnuniyeti ve iyi bir gelecek algısında düşüş yaşanmaktadır.
- Göçmen, madde bağımlısı, engelli ve terör mağduru gibi dezavantajlı gençlere yönelik yapılan faaliyetler yetersizdir.
- Aile içi sorunlar gençlerin eğitimlerini, iş ve sosyal hayatlarını olumsuz etkilemektedir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI TÜRKİYE GENÇLİK STK’LARI PROFİLİ raporundan alınmıştır.