İDRİS GÖKALP

İstiklal Marşı’nın Anlamı

İstiklal Marşı’nın Anlamı

1.Kıta: İstiklal Marşı yurdumuzun düşman işgaline karşı savunulduğu Kurtuluş Savaşı yıllarında yazılmıştır. Türk Milletine ve Türk Ordusuna cesaret ve direnme gücü vermek için şiir Korkma! sözüyle başlar. Bizim en önemli bağımsızlık sembolümüz olan bayrağımız, yurdumuzda tek bir vatandaşımız bile yaşadığı müddetçe göklerde dalgalanmaya devam edecektir.

2.Kıta: Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Türk milletinin toprakları düşman güçleri tarafından işgal edilmiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu bu durum nazlı bir sevgiliye benzeyen bayrağımızı üzmüş ve öfkelendirmiştir. Bayrağımız göklerde dalgalandıkça milletimiz huzur bulacak ve şehitlerimizin bağımsızlık uğruna akan kanları helal olacaktır. İstiklal ve özgürlük, Allah yolunda ilerleyen milletimizin hakkıdır.

3.Kıta: Güçlü Türk milleti her zaman hür ve bağımsız yaşamıştır ve yaşamaya da devam edecektir. Buna hiç kimse engel olamayacaktır.

4.Kıta: Anadolu’ya hücum eden ve donanımlı silahları olan Batılı ülkelere meydan okunuyor. Sınırlarımızı koruyan iman dolu göğüsler en sert çelikten bile daha dayanıklıdır. Tek dişli canavara benzetilen Batı’nın sözde medeniyeti, yüce ve korkusuz Türk milletinin manevi gücü karşısında elbette yenik düşecektir.

5.Kıta: Türk halkı askerleriyle birlikte Anadolu’yu istila eden düşmanlara karşı  gerektiğinde göğsünü siper ederek canla başla savaşmaya devam etmelidir. Sonunda Türk milleti Allah’ın vaat ettiği zafere ve güzel günlere kavuşacaktır.

6.Kıta: Yüzyıllarca uğruna kan dökülen ve çok büyük zorluklarla kazanılmış bu vatanın her bir toprak parçası kutsaldır ve bize atalarımızdan miras kalmıştır. Eğer dünyalara değişmeyeceğimiz bu kutsal vatanı gerektiği gibi savunamazsak şehit olan atalarımızın ruhunu incitmiş oluruz.

7.Kıta: Her bir köşesi cennet gibi olan doğa harikası bu vatanın her karış toprağında şehit atalarımızın kanı vardır. Bu yüzden Allah canımızı, en sevdiklerimizi, her şeyimizi alsın ama yeter ki bizi bu güzel vatandan mahrum bırakmasın.

8.Kıta: Şairin Allah’tan tek bir dileği vardır. Dinimizin temeli olan ezanlar bu vatanda sonsuza kadar okunmaya devam etmelidir.

9.Kıta: Ezanlar vatanımızda okunmaya devam ettikçe mezar taşları bile olmayan şehitlerimizin ruhları şad olmaya devam edecektir.

10.Kıta: Artık Millî Mücadele kazanılmış ve ezelden beri hür yaşamış Türk Milleti hakkı olan özgürlüğe kavuşmuştur. Ay yıldızlı bayrağımız gökyüzünde korkusuzca ve özgürce sonsuza dek dalgalanmaya devam edecektir

İstiklal Marşının 10 kıtası PDF ⇒  İstiklal Marşı 10 Kıta 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir