İDRİS GÖKALP

Kağıtların Geri Dönüşümü ve Ekonomik Katkıları

Kağıtların Geri Dönüşümü ve Ekonomik Katkıları

Geri dönüşüm açısından dönüşümü en kolay olan atıklardan birisi kağıt atıklarıdır. Atıklar içerinde ambalaj atıklarından sonraki en büyük paya sahip olan Atık  kağıtlar, kullanım ömrü tamamlanmış, kullanılmayacak halde olduğu için elden çıkarılmış tüketici açısından atık geri dönüşüm sürecinde ise potansiyel hammadde olarak görülmektedir. Atık kağıtlar, gazete, dergi, kitap, defter, kese kağıtları, not kağıtları yazışma kâğıtlarıdır. Tek kullanımlık hijyen ürünleri, emici kağıtlar hijyen açısından geri dönüşüm kapsamında yer almamaktadır (“Kağıt Atıklar ve Geri Dönüşüm; Kağıt Atıklarda Geri Kazanım”).

Kullanılan kağıtlar çöpe atıldıktan sonra depolama alanlarında üç ay gibi bir sürede bozulmaktadır. Ancak geri dönüşüm tesislerine gönderilen kağıtlar tam altı kez geri dönüştürülebilmektedir. Kartonlarında atık kağıtlar içinde değerlendirildiği bu atık çeşidi şu aşamalardan geçerek geri dönüştürülmektedir.

 

a) Hamurlaştırma/ Lif açma
b) Eleme ve Temizleme
c) Yoğurma 

 d)Mürekkep uzaklaştırma
e) Ağartma

Hamurlaştırma / Lif açma

Kağıt geri dönüşümünün ilk aşaması olan hamurlaştırma veya lif açma aşaması kağıdın yapısında bulunan lifsel dokuların ayrılarak kağıt hamuruna dönüşmesi sürecidir. Bu aşamada kağıt içindeki selüloz liflerinin bireysel lif haline gelmesi lifsel olamayan maddelerin uzaklaştırılması işlemi yapılmaktadır.

 

Yıkama

 Bu aşamada hamurlaştırma işlemi ile ortaya çıkan lifsel olmayan maddelerin ve kısa boylu liflerin yıkama işlem ile uzaklaştırılmasıdır.

 

Yoğurma

 Lif yüzeyinde bulunan kir ve mürekkep kalıntılarının hamur süspansiyonu içine karıştırılması işleminin yapıldığı aşamadır.

 

Mürekkep

Uzaklaştırma Atığa söz konusu olan kağıtların üzerlerinde bulunan mürekkeplerinin uzaklaştırılması işlemidir. Bu aşamadaki işlemler çok aşamalı ve yüksek maliyetlidir.

 

Ağartma

Az sayıda ve yüksek kaliteye sahip olan hamurlara yapılan bu işlem hamurdaki boya ve renklenmiş lignin yapılarını renksiz hale getiren kimyasal bir işlemdir.

 

Kağıt Geri Dönüşümünün Ekonomik Katkıları  

 32 m3 su tasarrufu

  Isınma amacı ile kullanılan fuel-oil 1750 lt tasarruf

 4100 kwh elektrik enerjisinden tasarruf

 4 varil petrol tasarrufu

 İlk üretimde elde edilmeye çalışılan selüloz atık kâğıtta hazır bulunduğu için daha az enerji ve maliyetle selüloz üretimi

 Geri dönüşüm aşamalarında çalışacak yeni iş olanakları ü Kağıt Geri Dönüşümünün Çevresel Katkıları

 Hava kirliliğinin %74-94 oranında azalması

 Su kirliliğinin %35 azalması

 Ağaçların kesilmemesi

 12400 m3 karbondioksit azaltılır

 12400 m3 oksijen üretimi devam eder

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir