Kemik Nedir? Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Kemik Nedir? Kemik Çeşitleri Nelerdir?

Kemik, vücudun iskelet sistemini oluşturan sert ve dayanıklı bir dokudur. Kemikler, vücuda şekil vermenin yanı sıra, iç organları koruma, hareket etme ve kan hücrelerinin üretimi gibi birçok önemli işlevi vardır. Kemikler, mineral açısından zengin bir yapıya sahiptir; özellikle kalsiyum ve fosfor açısından zengindir.

Kemik çeşitleri, şekilleri ve işlevlerine göre farklılık gösterir. İşte ana kemik çeşitleri:

  1. Uzun Kemikler: Genellikle uzun ve silindirik şekildedirler. Örneğin, kol (humerus) ve bacak (femur) kemikleri bu gruba girer.
  2. Kısa Kemikler: Yaklaşık olarak kübik ya da yuvarlak şekildedirler. El ve ayaklardaki bilek (karpal) ve ayak bileği (tarsal) kemikleri bu gruptadır.
  3. Düz Kemikler: Düz ve ince bir yapıya sahip olan bu kemikler, genellikle koruyucu işlevi vardır. Örneğin, kafatası kemikleri ve göğüs kemikleri (sternum) düz kemiklerdir.
  4. Karmaşık Kemikler: Vücudun belirli bölgelerinde bulunan, çeşitli şekil ve boyutlarda olan kemiklerdir. Örneğin, yüz kemikleri bu gruba dahildir.
  5. Hava Kemerleri: İçlerinde hava boşlukları bulunan kemiklerdir. Bu, kemiklerin ağırlığını azaltır. Burun boşluğu çevresindeki kemikler bu türdendir.

Kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve korunması için dengeli bir beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli kalsiyum alımı önemlidir.

One thought on “Kemik Nedir? Kemik Çeşitleri Nelerdir?

  1. Kemikler, çok sert bir yapıya sahip olmalarına karşın, oldukça esnek bir yapıdadırlar. Kemiğin sert olmasını sağlayan, yapısında bulunan fosfor, mineraller ve kalsiyumdur.
    Kemik çeşitleri:
    İskelet sistemi uzun kemik, kısa kemik ve yassı kemik olmak üzere üç çeşit kemikten oluşur.

    Uzun Kemikler: Uzun kemiklerin uzunluğu kalınlığından daha fazladır ve silindir şeklini anımsatır. Uzun kemikler kol ve bacaklarda bulunur. Uyluk kemiği insan vücudunda var olan en uzun kemiktir. Uzun kemiğin yapısında; •Kemik zarı
    •Eklem kıkırdağı
    •Süngerimsi doku
    •Sert kemik dokusu
    •Kırmızı kemik iliği
    •Sarı kemik iliği
    •Kemik zarı
    •Kan damarları
    •Sinirler bulunur.

    Kısa Kemikler: Kısa kemiklerin boyu ve kalınlığı neredeyse birbirine eşit yapıdadır. Kısa kemikler dışarıdan bir kemik zarı ile kaplıdır. Kısa kemikleri çevreleyen kemik zarının hemen altında sert kemik, orta kısmında ise süngerimsi kemik vardır. Süngerimsi kemik yapısında kırmızımsı kemik iliği bulunur. Kısa kemiklerde kemik kanalı yoktur. El ve ayak parmaklarındaki kemikler kısa kemiklerdir.

    Yassı Kemikler: Yassı kemiklerin, boyu ve genişliği kalınlığından daha fazladır. Göğüs, kafatası, kaburga ve kürek yassı kemikler için örnek olarak sıralanabilir. Yassı kemiklerin, kemik zarının hemen alt kısmında sıkı bir kemik dokusu bulunur ve bu dokunun orta kısmında süngerimsi yapıda kemik doku vardır. Bu doku kırmızı kemik iliği ile kaplıdır. Bu kemik yapısında sarı kemik iliği bulunmaz.

    öğrencilerden dikkat ettiğimde uzun kemiğin tanımını yaparken sanki uzun olan kemiklere uzun kemik denir diye yanlış algılama var: bu yanlış doğrusu şu kemiğin kendi uzunluğu ile kendi kalınlığı arasında karşılaştırılır. kısaca büyüklüğü ile alakalı değildir. Uzun kemiklerin uzunluğu kalınlığından daha fazladır

    kemik demişken vücudun en sert maddesi diş minesidir. 🙂 dişin dış katmanı mine tabakası vücudun en sert maddesidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir