Sizce Allah (cc); güneşi, suyu, toprağı, hayvanları ve bitkileri niçin yaratmıştır?

Sizce Allah (cc); güneşi, suyu, toprağı, hayvanları ve bitkileri niçin yaratmıştır?

Allah (c.c.), güneşi, suyu, toprağı, hayvanları ve bitkileri bir düzen ve hikmetle yaratmıştır. Bunların yaratılmasının temel amacı, insanın hayatını sürdürebilmesi, yeryüzünde imtihan edilmesi ve Allah’ın kudretini, rahmetini ve sanatını görüp düşünmesidir.

1. İnsanın Yaşaması ve İmtihanı İçin:

Allah (c.c.), insanı yeryüzünde halife olarak yaratmıştır (Bakara, 2/30). Onun yaşayabilmesi, rızkını temin edebilmesi ve hayatını sürdürebilmesi için güneşten ışık ve ısı, sudan içecek ve temizlik, topraktan ürün, hayvanlardan et-süt-yük, bitkilerden ise yiyecek ve şifa gibi nimetler yaratılmıştır.

2. Allah’ın Kudret ve Sanatını Göstermek İçin:

Kur’an’da birçok ayette göklerin ve yerin yaratılışı, güneşin ve ayın hareketi, yağmurun indirilişi, bitkilerin yeşermesi Allah’ın varlığının ve birliğinin delilleri olarak zikredilir. Örneğin:

“Gökleri ve yeri hak ile yarattı. Geceyi gündüzün üzerine sarar, gündüzü de gecenin üzerine sarar…” (Zümer, 39/5)

3. İnsanlara Emanet ve Sorumluluk Yüklemek İçin:

Allah (c.c.), yeryüzündeki nimetleri insanın hizmetine sunmuş ve onları doğru kullanma sorumluluğu vermiştir. İsraf etmemek, çevreyi kirletmemek, hayvanlara merhametli olmak gibi görevler bu sorumluluklar arasındadır. Kur’an’da şöyle buyrulur:

“O, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı…” (Bakara, 2/29)

4. Şükür ve Tevhit Bilincini Kazandırmak İçin:

İnsan, bu nimetleri gördükçe Allah’a hamd etmeli, bu nimetlerin O’ndan geldiğini unutmamalı ve Allah’a kullukta bulunmalıdır. Nitekim Kur’an’da:

“Allah’ın nimetini saymaya kalksanız sayamazsınız…” (Nahl, 16/18)

Sonuç olarak, Allah (c.c.), yeryüzündeki her şeyi bir düzen içinde insanın faydasına yaratmıştır. Bu nimetler, hem dünya hayatının devamı hem de ahiret için bir imtihan vesilesidir. Bu nedenle insan, bu nimetlerin değerini bilmeli, onları israf etmeden kullanmalı ve Allah’a karşı sorumluluğunun farkında olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir