Barış Manço’nun Hayatı
Barış Manço, Türk sanat müziği sanatçısı Rikkat Uyanık’ın ve İsmail Hakkı Manço’nun oğlu olarak 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar’da dünyaya geldi. Ebeveynlerinin ayrılmasıyla 3 yaşında babasıyla birlikte geçirdiği çocukluk dönemine denk gelen Manço, bu zorlu sürecin içerisinde büyüdü.
İlkokulu Kadıköy Gazi Mustafa Kemal Paşa İlkokulu’nda tamamlayan Barış Manço, Galatasaray Lisesi’nde eğitimine devam etti. İlk müzik deneyimini Galatasaray Lisesi’nde “Barış Manço ve Kafadarlar” adlı grubu kurarak yaşadı. İlk bestesini “Dream Girl” adıyla bu dönemde yapan sanatçı, müzik kariyerine bu şekilde adım attı. Ancak, 10. sınıftayken babasını kaybetmesi, genç yaşta yaşadığı zorlukları artırdı.
Barış Manço, müzikle olan bağını koparmadan eğitimine devam etti. Belçika’da bulunan ağabeyinin yanına giderek Belçika Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim, grafik, desen ve iç mimari okudu. Aynı dönemde gece bekçiliği ve garsonluk gibi işlerde çalışarak mücadele etti. Sanatçının müziğe olan tutkusu bu süreçte de devam etti.
1962’de “Harmoniler” grubuyla ilk 45’lik plağını çıkaran Barış Manço, müzik kariyerine hızlı bir giriş yaptı. Bu dönemdeki albümü, İngilizce şarkılardan oluşan bir 45’lik, Fransa’da yayımlandı.
Sanatçı, “Kol Düğmeleri”ni 1967’de “Kaygısızlar” grubuyla çıkararak büyük bir başarı elde etti. Türkiye’de ve yurtdışında önemli bir çıkış yakalayan Manço, özellikle “Ağlama Değmez Hayat” şarkısıyla dikkat çekti. Bu dönemde “Moğollar” ile de çalışan sanatçı, Anadolu turnesi sırasında otobüsüne düzenlenen dinamitli saldırıya maruz kaldı, ancak yara almadan kurtuldu.
1970 yılı, Barış Manço için kariyerinde dönüm noktası oldu. “Dağlar Dağlar” adlı şarkısı, Platin Plak Ödülü kazandırdı. Daha sonra “Kurtalan Ekspres”i kurarak müziğine devam eden Manço, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da konserler verdi.
Sanatçının müzik kariyerindeki zirve noktalarından biri, 1975’te çıkardığı “2023” adlı albüm oldu. Türkiye’nin 100. yılı anısına bestelediği “2023” şarkısı büyük ilgi gördü.
Barış Manço, sadece müziğiyle değil, aynı zamanda televizyon programlarıyla da tanındı. “7’den 77’ye” adlı programı, 1988-1998 yılları arasında 10 yıl boyunca TRT 1’de yayımlandı.
Sanatçı, müziğin yanı sıra toplumsal konulara ve ailenin önemine değinen şarkı sözleriyle de kültür hayatına katkıda bulundu. Yaklaşık 200 beste üreten Barış Manço, birçok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldu.
Barış Manço’nun sanat hayatı, 31 Ocak’ı 1 Şubat’a bağlayan gece ani tansiyon düşmesi sonucu yaşadığı rahatsızlık ve ardından kaybıyla son buldu. Cenazesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından Kanlıca Mezarlığı’na defnedildi.