Çocuk Gelişiminde Kitap Okumanın Önemi
Oyuncaklar ve oyun gibi dış dünyayı tanıyabilmesinde etkili olan araçlardan bir diğeri de çocuk kitaplarıdır.
Çocukların okul öncesi dönemde okuduğu kitaplar, ona dinleme yetisi ve dil gelişmesi açısından daha hızlı olmakla beraber yaşıtlarına göre okuma yazmada daha başarılı olmaktadırlar.
Çocuk kitaplarından hikaye okumak, masal anlatmak çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini sağlamanın yanı sıra hayal gücü ve yaratıcılık becerileri için çok büyük öneme sahiptir.
Masal öykü gibi kitap türlerini okumak uzun yıllar boyunca pasif bir aktivite olarak değerlendirilmiş olsa da çocuğu çok ileriye taşıyacaktır. Sık sık okunan kitap çocuğun okuryazarlığın gelişimine olanak sağlarken sözcük dağarcığını gelişecek yazılı edebiyatın söz dizilimini kavrayacak bilmediği kelimelerin anlamlarını öğrenecektir.
Öncelikle çocuğunuzun yaş seviyesine göre kitap seçimi çok önemlidir. Ailelerin kitap seçerken dikkat etmesi gereken en önemli nokta çocukların ilgi ve merakına uygun kitap seçmesidir. Çocuğunuzu kitapçıya, çocuk kütüphanelerine götürebilir, orada birlikte zaman geçirerek çocuğunuzun ilgisini çeken kitapları gözlemleyebilirsiniz.
Çocuk Kitaplarının Önemi:
Çocuk vaktini anlamlı ve kaliteli geçirmeyi öğrenir.
Çocuk okuduğunu ve dinlediğini anlayarak yorumlama becerisini geliştirebilir.
Stres ve kaygı problemleri azalır.
Çocuk kitapları kelime dağarcığını geliştirir.
Etkili ve akıcı konuşma becerisini geliştirir.
Erken okuryazarlık eğitimi kitap okuma sayesinde büyük katkı sağlar.
Çocuğun sosyalleşmesini sağlar.
Anadilini güzel ve doğru şekilde kullanmasını sağlayan kitaplar çocuğun kişilik gelişmesine katkı sağlar.
Çocuk kitapları, çeşitli sanat dallarına ilgi duymasını sağlar.
Çocuk Kitaplarının Sosyal Gelişime Faydası:
Yeni arkadaş ilişkileri kurduğu ve yakın çevresiyle iletişim halinde bulunduğu dönem olan 3 yaşından itibaren sosyal yönünün gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Çocuk kitapları çocuğun kişisel gelişimini destekler. Çocuk kitaplar sayesinde çocuk, sosyal yaşamı işleyişi farklı kültürdeki insanları yakından tanıma fırsatları olur.
Çocuk kitaplarında çocuğun problem çözme ve karar verebilme becerisi gelişir ve sosyal gelişim ile birlikte desteklenir. Çocuklar kitaplardan öğrendikleri ve gördükleriyle arkadaş ilişkileri, aile ilişkileri hakkında olumlu örneklerden faydalanmasıyla çocuk toplum içinde yaşama kurallarını öğrenerek sorumluluk sahibi olmayla beraber sosyal davranışları da daha çabuk öğrenmiş olur.
Çocuk Kitaplarının Duygusal Gelişime Faydası:
Okul öncesi dönemden itibaren çocuk kitaplarının okunması çocuğun duygusal ve psikolojik gelişimine yardımcı olur. Çocuk okuduğunu ve dinlediğini kitabın karakterleri ve kahramanlarını kendisi ile özdeşleştirir. Bu çocuğun empatik düşünebilme becerisi hayal gücünde ve yaratıcı bir birey olmasına katkıda bulunur. Duygusal özellikleri gelişim gösterir. Çocuk başkalarının ne hissettiğini anlama becerisini kazanır ve olaylara farklı bir bakış açısıyla değerlendirmesi çok önemli bir kişisel gelişim göstergesidir. Kitap okumak bu gelişimleri sağlamak açısından oldukça önemlidir. yardımcı olur. Çocuğun kitap okuması veya dinlemesi çocuğun duygusal olarak rahatlamasında zamanını kaliteli bir şekilde geçirmesine estetik bir bilinç ve farklı bakış açılarına sahip olmasında büyük katkıları bulunmaktadır.
Çocuğun gelişim sürecinin her anında oldukça önemli bir yeri ve birçok faydası olan çocuk kitapları çocuklar ile erken yaşlardan itibaren tanıştırılmalıdır. Bu amaç doğrultusunda her çocuğun içinde kendi kitaplarının yer aldığı, kendine ait bir kitaplığının olması için anne ve babaların özellikle fırsat yaratmaları çok önemli bir gereksinim olduğu unutulmamalıdır.