İDRİS GÖKALP

FEKE’NİN TARİHİ, COĞRAFİ KONUMU, EKONOMİK DURUMU

FEKE’NİN TARİHİ

Feke, ilk çağlardan günümüze kadar birçok kavim ve devlete yerleşim alanı olmuştur. Feke’nin MÖ 16. yüzyılda Hititlerin hakim olduğu bir federasyon bölgesinde kurulduğu rivayet edilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, Asur Devleti vatandaşlarından oluşan tüccarlar MÖ 19. ve 18. yüzyıllarda Anadolu’nun çeşitli yerlerinde ticaret kolonileri kurmuşlardır. Feke, MÖ 6. yüzyılda Perslerin, MÖ 333 yılında ise Büyük İskender’in eline geçmiştir. Daha sonra Roma İmparatorluğu ve Bizanslıların hakimiyeti altına girmiştir. 1375 yılında Mısır Memluklarının işgali ile Ermeni hakimiyetine son verilmiştir. Feke, Yavuz Sultan Selim’in 1517 yılında Mısır seferi sırasında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir.

Dünya Savaşı sırasında Fransızların işgali sırasında Ermeniler Türklere işkence yapmaya başlamışlardır. Bu işkenceleri önlemek için Kaymakam Şeref Bey halkı silahlandırarak mücadeleye başlamıştır. Feke’nin bu vahşetten kurtuluşu 1920 yılının Mart ayına rastlar. Feke, 1943 yılında şimdiki yerine taşınmıştır.

COĞRAFİ KONUMU

Feke İlçesi, 36-37 kuzey enlemleri ile 34-35 doğu boylamları arasında Akdeniz Bölgesinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Ortalama rakım 620 metredir. Adana’nın en eski ve turizme açık ilçelerinden biridir. İlçenin kurulduğu yer Toros Dağları’nın eteklerindedir. İlçenin doğusu Saimbeyli ve Sumbas ilçeleri, batısı Yahyalı ilçesi, kuzeyi Develi ve Saimbeyli, güneyi ise Kozan ilçesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1335 km², Adana’ya uzaklığı ise 122 km’dir. Feke; Kozan, Tufanbeyli, Kayseri kara yolu üzerinde Feke (Asmaca) Çayı’nın iki yakasına kurulmuş yedi mahalleden oluşmaktadır. Nüfusu 5250’dir.

DAĞLARI

Feke engebeli araziler üzerine kurulmuştur. En yüksek dağı Tahtafırlatan (Bakırdağı) olup, denizden yüksekliği 2495 metredir. Diğer dağlar arasında Feke Dağı (1838 m), Çidemdağı (1804 m), Tekeç (Tanrı) Tepesi (1622 m), Çağılsaklar Dağı (1588 m), Aslantepe (1319 m), Kabaktepe (1505 m) bulunmaktadır. Bu dağlar genellikle genç ve volkanik oluşumlardır. Dağlar, kızılçam, karaçam, sedir, ardıç ve meşe gibi ağaçlarla kaplıdır.

AKARSULAR

Feke, akarsu bakımından oldukça zengindir. Başlıca akarsular Göksu ve Seyhan nehirleridir. Göksu, Seyhan’ın en gür kollarından biridir ve Tufanbeyli dolaylarında Tahtalı dağlarından kaynaklanır. Her mevsim bol sulu ve debisi yüksektir.

İKLİM

Feke, Akdeniz Bölgesi’nde bulunmasına rağmen, dağların denize paralel olarak uzanması nedeniyle kısmi karasal iklim görülmektedir. Kışlar yağışlı, yazlar ise yarı kurak ve serin geçer. Kışın sıcaklık 0-10 derece, yazın ise ilçe merkezinde 30-40 derece, yaylalık ve köy yerlerinde ise 15-20 derece arasında değişir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

Feke, zengin ve gür bitki örtüsüne sahiptir. İğne yapraklı ağaç türleri (karaçam, ardıç, göknar, sedir, kızılçam) yoğunluktadır. Ayrıca geniş yapraklı ağaç türleri (meşe, gürgen, karaca, çınar) de yaygındır. Maki bitki topluluğu da bulunur. İnsan eliyle yetiştirilen meyve ağaçları arasında ceviz, erik, hurma, nar, kiraz, dut, kavak, incir, şeftali, armut, ayva, zeytin, elma, kayısı, fındık ve antep fıstığı bulunmaktadır.

EKONOMİK DURUM

Feke’nin ekonomisi ağırlıklı olarak orman ürünleri, el sanatları, hayvancılık, meyvecilik, sebzecilik, su ürünleri ve madencilikten oluşmaktadır.

Orman Ürünleri: Orman kesimi, fidan dikimi ve bakımı gibi işler yapılmaktadır. Orman işletme müdürlüğü ilçedeki en büyük işverendir.

El Sanatları: Kilimcilik, ağaç oymacılığı ve demircilik yaygındır. Ancak pazarlama sorunları yaşanmaktadır.

Hayvancılık: Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık da önemli bir geçim kaynağıdır.

Meyvecilik: Hurma ve kiraz yetiştiriciliği önemlidir. Bağcılık da yapılmaktadır ancak modern bağcılığa geçilememiştir.

Sebzecilik: Eski usullerle yapılmakta ve genellikle kendi ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.

Su Ürünleri: Alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Madencilik: Demir, bakır, çinko, barit, cam, kurşun ve süperkolit madenleri bulunmaktadır. Ancak işlenilen madenler ekonomiye fazla katkı sağlamamaktadır.

MADENCİLİK

İlçede bol miktarda demir, bakır, çinko, barit, cam, kurşun ve süperkolit madenleri bulunmaktadır. Şahmuratlı köyünde demir, Sülemişli mahallesinde cam madeni çıkarılmaktadır. Gürümze köyünde barit madeni, Güzpınarı köyünde ise süper kolit madeni çıkartılmaktadır. Ancak bu madenlerin işlenmesi ekonomiye yeterince katkı sağlamamaktadır. 1990’lı yıllarda Türkiye Petrolleri A.Ş’nin yaptığı araştırmalarda petrole rastlanmış ancak ekonomik olarak çıkartılması pahalı olacağından dolayı ertelenmiştir. İlçede kalorisi düşük taş kömürü madeni de bulunmaktadır.

YAYLACILIK

Bölgemizin ve ilçemizin yükselen ve ileriki yıllarda ekonomisini özellikle yaz aylarında büyük ölçüde etkileyecek olan yaylacılık konusudur. Özellikle ilçe merkezi ve köylerimizde yaşayan insanlarımız ekonomik nedenlerden dolayı yaylacılıkla iştigal etmekte ve yaz aylarında yaylalara göç etmektedirler. İlçemiz insanları genellikle Kozan ilçesi sınırları içindeki Horzum, Ergenuşağı, Çulluuşağı, Göller yaylası ile kendi sınırlarımız içindeki Paşalı, Oruçlu, Belenköy, Mansurlu, Tenkerli, Kırıkuşağı, Olucak, Koçyazı, Gürümze, Ormancık gibi köylerimize göç etmektedirler.

ULAŞIM Feke ilçesi coğrafi yapısından dolayı ulaşım zorlukları yaşayan bir ilçedir. İlçeye ulaşım kara yoluyla sağlanmaktadır. Adana’ya uzaklığı 122 km, Kayseri’ye 230 km, Kozan’a 48 km’dir. İlçe merkezi ile köyler arasındaki ulaşım da genellikle kara yoluyla sağlanmakta olup, yol koşulları bazı yerlerde zorlayıcı olabilmektedir. Ancak, ilçe halkı ve yerel yönetimler tarafından yolların iyileştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

SONUÇ

 Feke, zengin tarihi geçmişi, coğrafi güzellikleri, tarım ve hayvancılık potansiyeli ile önemli bir yerleşim bölgesidir. İlçemizin gelişimi için çeşitli alanlarda yatırımların artırılması ve mevcut kaynakların daha verimli kullanılması gerekmektedir. Özellikle orman ürünleri, el sanatları, hayvancılık, meyvecilik ve turizm alanlarında yapılacak çalışmalar ile Feke’nin ekonomik durumu iyileştirilebilir ve halkın refah düzeyi yükseltilebilir.

One thought on “FEKE’NİN TARİHİ, COĞRAFİ KONUMU, EKONOMİK DURUMU

  1. User Avatar

    Doğal Güzellikler:

    Feke, doğal güzellikleri bakımından da oldukça zengin bir ilçedir. İlçede bulunan Aladağlar Milli Parkı, Türkiye’nin en önemli milli parklarından biridir. Milli parkta dağcılık, kampçılık, trekking gibi birçok aktivite yapılabilmektedir. Feke’de ayrıca Kapadokya Bölgesi’ne de oldukça yakındır.

    Yöresel Lezzetler:

    Feke’nin yöresel mutfağı da oldukça zengindir. İlçenin en meşhur lezzetleri arasında keşkek, firik pilavı, tahinli kabak tatlısı ve cevizli sucuk yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir