İDRİS GÖKALP

FITRAT PEDAGOJİSİ- Âdetlerle değil ayetlerle çocuk eğitimi!

TANITIM:

 Kur’an’ı Kerim’i hayatınızın süsü yapıp duvara mı astınız? Allah’ın yarattığı, farklı fıtratlarla boyadığı ve emanetçiliğinize bıraktığı evlatlarınızın fıtrat programını, yine o fıtratı yazan Kudretin kaleminden okumaktan geri mi duruyorsunuz? 1400 yıl öncesinden parlayan sünnetin düsturlarından haberdar değil misiniz? Modern pedagogların çoğu zaman birbiriyle çelişen sözlerini, hakikatten uzak âdetleri kanun saymayı maharet bilirken, “asıl kanunu” yok saydığınızın farkında mısınız?

 Öyleyse, satırdan ve sadırdan okuyarak başlayacağınız ebeveynlik yolunun her bir durağında Rabbimizin yardımını dilemenin, Kur’an ayetlerinin yorumlarını ve asrısaadete doğru açılan kapıdan günümüze süzülen menkıbelerle hadisi şerifleri okumanın tam zamanıdır!

Hatice Kübra Tongar, Kur’an’ı duvarlardan kalplere indirme, hayat kitabı yapma temennisi ile yola çıkmış Fıtrat Pedagojisi başlıklı kitabını kaleme alırken. Gerçekten de, bugünün anne-babalarının temel problemi, ayet ve sünnet konusunda yeterince bilgili olmamaları. Çocuk eğitimiyle yakından ilgili olduğunu söyleyen pek çok ebeveyn, konuyla ilgili ayetleri bilmiyor, Hz. Muhammed’in pedagojik yaklaşımlarını tahlil edemiyor. Çoğu anne-baba, bugün bir pedagojik ekol olarak içselleştirdiği sayısız öğretinin, Peygamber Efendimizin sünnetinin düsturları olduğundan bihaber!

Tongar, kitabında kendine rehber olarak Kur’an ayetlerini ve kendisinin ‘sünnet pedagojisi’ olarak adlandırdığı nebevi öğretileri almış. Bu kadim bilgileri, kendisinin sosyoloji ve ilahiyat alanındaki akademik geçmişi ve annelik deneyimleriyle harmanlamış. Ve ortaya çocuğunun hayat sayfalarını yazma telaşından çıkıp, onu yazmış olanın (cc) cümlelerine sığınmak isteyen anneler için eşsiz bir başvuru kaynağı çıkmış,

Bu kitabın her bir satırı çocuk eğitimine ayet penceresinden bakmaya çalışırken, aynı zamanda bu yolda durmaya çalışan anne-babaların ‘yardım çağrısı’ hükmünde kaleme alındı. Zira Müslüman’ın görevi bilmek ve ifa etmektir ama hem bilmek hem ifa edebilecek iradeyi gösterebilmek ancak yüceler yücesi Allah’ın yardımıyla mümkün olabilir. Hatice Kübra Tongar, bu yardımın gelmesi içinse anne-babalar adına şu duayı ediyor:

“Ebeveynlik yolunun her bir durağında Rabbimizin yardımını diliyoruz.
İyi ve güzel olanın O’ndan (cc), eksik ve kusurlu olanın nefsimizden olduğunu bilerek O’nun mağfiretine iltica ediyoruz.
Umulur ki varmayı dilediğimiz menzil, durduğumuz noktayı da mübarek ve doğru eylesin.
Umulur ki yüce Mevla göz nuru evlatlarımızı her iki dünyada da şefaatçimiz eylesin…”

 

Yazar:  Hatice Kübra Tongar

Yayınevi: Hayykitap

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir