Göz Sağlığına Faydalı Olan Vitaminler ve Besinler
Gözlerimiz çevremizi görmemizi sağlayan duyu organlarımızdır. Varlıkların şeklini, büyüklüğünü, rengini ve yerini gözlerimizle algılarız. En hassas organlarımızdan olan gözlerimiz göz çukurunda bulunur. Böylece darbelere karşı korunmuş olur.
Teknolojinin ilerlemesi hayatımızı birçok yönden kolaylaştırmış olsa da, uzun süre bilgisayar, tablet ve telefon ekranına bakmak göz sağlığını olumsuz etkiliyor. Özellikle teknolojik aletlere çok yakından ve uzun süreli bakmak, gözün yorulmasına neden oluyor. Bununla birlikte bazı hastalıklar, yetersiz beslenme gibi nedenlerden ötürü göz sağlığında bozulmalar meydana geliyor. Bu durum gözlük ve numaralı lens kullanımına yol açıyor. Göz sağlığını koruyan ve güçlendiren vitaminler sayesinde, gözlerinizin bozulmasına dur diyebilirsiniz. Gözlere iyi gelen yiyecekler ve vitaminler nelerdir diye merak edenler için, bu besinleri sizlere sunuyoruz. İşte, göz sağlığını koruyan besinler:
Göz Sağlığına İyi Gelen Vitaminler
- A Vitamini:A vitamini gece görüşünü olumlu yönde etkilemektedir. Gözlerin karanlık ortamlarda daha iyi görmesini ve ışıksız ortamlara daha çabuk alışmaya olanak sağlar. A vitamini düzenli miktarda alındığında gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır. Aynı zamanda katarakt başlangıçlarını da önler.
- B2 Vitamini:B2 vitamini, göz yorgunluğuna karşı son derece etkilidir. B2 vitamini yeterli düzeyde alınmazsa, gözlerde ışığa karşı hassasiyet ve yanma hissi ortaya çıkıyor. B2 eksikliği, kornea hastalıklarına ve katarakt oluşumuna zemin hazırlar.
- C Vitamini:C vitamini, göz sağlığında etkili olan en etkili vitaminlerden biridir. Göz sinirlerindeki hasarı önler, güneş ışınlarındaki zararlı etkilere karşı gözleri korur. Özellikle diyabet hastalarına önerilmektedir.
- E Vitamini: E vitamini, kronik göz hastalıklarına karşı oldukça etkilidir. Gözleri dış etkenlere karşı koruyan E vitamini, kronik göz rahatsızlığı olan kişilere önerilen besinlerin başında gelir.
- Omega 3 – Omega 6:Omega 3 ve 6 vitaminleri, retina gelişimini destekleyen önemli vitaminlerdendir. İçeriğinde bulunan yağ asitleri sayesinde, göz kuruluğunu azaltır. Gözün nemlenmesini sağlar.
- Çinko ve Magnezyum: Göz sağlığında önemli bir yere sahip olan çinko ve magnezyum, diyabetik retinopati, göz alerjileri, katarakt ve glokoma karşı etkilidir. Görme yetisini geliştirirken, göz hastalıkları riskini düşürür.
Göz Sağlığına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Göz sağlığı için önemli olan A vitamini, C vitamini ve E vitamini birçok besin sayesinde alınabiliyor. Ayrıca çinko, selenyum, lutein ve zeaksantin içeren gıdalar da göz sağlığını korumaya yarayan yiyeceklerdir. Uzmanlara göre farklı renk besinleri ve suyu bol miktarda tüketmek de göz sağlığı için de yararlıdır.
Sadece göz sağlığı için değil diğer tüm organlar için zarar arz eden çay, kahve, gazoz gibi içeceklerden uzak durmak gerekiyor.
Gözde oluşan görme bozuklukları dışında oluşan diğer bir hastalık da göz kuruluğudur. Bu şikayetlerini önüne geçebilecek gıdalar şunlardır;
Havuç, kabak, tatlı patates, kabak, portakal, mango, lahana, kırmız dolmalık biber, brüksel lahanası, kavun, kayısı ve balık yağı bol miktarda A vitamini( beta-karoten) içermektedir.
Turunçgiller, kiraz, ahududu, çilek, papaya, kivi, yaban mersini, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, lahana ve karnabahar C vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Buğday tohumu, fıstık, ay çekirdeği, avokado, badem, keten tohumu ve yumurta E vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Pazı, ıspanak, brokoli, kale, su teresi, şalgam, bezelye, marul, mısır, kabak, brüksel lahanası, havuç lutein ve zeaksantin içeriği zengin gıdalardır.
Çinko ve selenyum göz sağlığı için gerekli bir minarelidir; fıstık, kabak çekirdeği, mayalı gıdalar, deniz ürünleri, leblebi de çinko oranını yüksek olduğu gıdalardır.
Retina ve gözün dışında bulunan dokosaheksaenoik asit adlı bir maddenin de göz sağlığı korumak için önemi büyüktür. Bu asit Balıklarda ve kabuklu deniz mahsullerinde bulunuyor. Var olan herhangi bir göz hastalığında dikkatli tüketilmesinde yarar var.
Turunçgiller, kiraz, ahududu, çilek, papaya, kivi, yaban mersini, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, lahana ve karnabahar C vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Buğday tohumu, fıstık, ay çekirdeği, avokado, badem, keten tohumu ve yumurta E vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Pazı, ıspanak, brokoli, kale, su teresi, şalgam, bezelye, marul, mısır, kabak, brüksel lahanası, havuç lutein ve zeaksantin içeriği zengin gıdalardır.
Çinko ve selenyum göz sağlığı için gerekli bir minarelidir; fıstık, kabak çekirdeği, mayalı gıdalar, deniz ürünleri, leblebi de çinko oranını yüksek olduğu gıdalardır.