Hamamözü İlçesinin Tarihçesi

Hamamözü İlçesinin Tarihçesi

TARİHİ VE COĞRAFİ YAPISI

TARİHİ:

İlçemiz, Gümüşhacıköy ilçesine bağlı Gümüş Kasabası eşrafından İbrahim ve Kamil beylerin bir çiftliği iken 1887 yılında Kafkasya’dan göç ederek Anadolu’ya yerleşen Çerkez kökenli 60 hane vatandaşımızın bu bölgeyi satın alarak yerleşmeleri üzerine Hamamözü Köyü olarak kurulmuştur. O dönemlerde Çayköy nahiyesine bağlanmış, fakat 1910 yılında Hamamözü köyü, Nahiye merkezi olmuş, 1972 yılında ise Belediye teşkilatı kurularak belde olmuştur.

20.05.1990 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsü kazanmış, 05 Ağustos 1991 tarihinde ise İlçeye dönüştürülerek Hamamözü ilçesi adını almıştır. İlçeye bağlı 17 köy ve ilçe merkezinde 4 Mahalle bulunmaktadır. Köylerde yaşayan insanlarımızın çoğunluğu 93 Osmanlı-Rus Harbi denilen (1293) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Ruslar ve onların desteklediği Ermenilerin katliamlarından kurtulmak için Anadolu içlerine göç eden insanlarımızdan oluşmaktadır. Bunların çoğunluğu Gümüşhane ilinden göç eden vatandaşlarımızdır.

COĞRAFİ YAPISI

İlçemiz 40-53 kuzey enlem ve 35-15 doğu boylamında, Amasya İlinin batısında yer almaktadır. Komşuları itibariyle doğusunda; Gümüşhacıköy İlçesi, batısında; Osmancık İlçesi Güneyinde; Çorum İli ve Laçin İlçesi, Kuzeyinde; Gümüşhacıköy ve Osmancık İlçeleri yer almaktadır. İlçemizin deniz seviyesinden yüksekliği 690 metredir.

İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ

İlçemiz İç Anadolu karasal iklimi ile Karadeniz Bölgesi iklimi arasında kaldığından geçiş iklim özelliklerine sahiptir. Kış ve ilkbahar ayları yağışlı geçmekte olup İlçe merkezinde kar yağışı fazla olmamaktadır. Yazları sıcak ve kurak, kış ayları soğuk geçmektedir.

Güneyde Saray Dağı ve Kuzeyde İnegöl Dağı ortasında kalan ilçemizde bitki örtüsü yerleşim yerlerinde meyve bahçelerinden, kavak ve söğüt ağaçlarından ibarettir. Ormanlarımız genelde çam ve meşe ağaçlarından oluşmaktadır.

İDARİ DURUMU

İlçeye bağlı 17 köy ve ilçe merkezinde 4 mahalle bulunmaktadır. İlçeye bağlı sadece merkez belediyesi bulunmaktadır. 4 köyümüz (Arpadere, Tekçam, Tepeköy, Yukarı Ovacık) dışında diğer köylerimizin yerleşimi toplu haldedir.

SOSYAL DURUMU

İlçe halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ticaretle uğraşanlar ile kamu ve özel işyerlerinde çalışan memur ve işçi sayısı düşüktür. İlçe merkezinde kaplıcadan dolayı oluşan turizm geliri, İlçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır. Genç nüfus genellikle büyük şehirlere çalışmak için göç etmektedir.

TİCARET

İlçemizde tarımın yetersiz olması ve sanayi alanının olmaması nedeniyle ticaret gelişmemiştir. Ancak İlçede bulunan kaplıca nedeniyle özellikle yaz aylarında iç turizme dayalı nüfus artışı görülmekte, bu da beraberinde pansiyonculuğun gelişmesini sağlamaktadır. İlçe merkezinde 1 adet Tarım Kredi Kooperatifi ve Gümüşhacıköy Ziraat Odası Hamamözü Şubesi ile Ziraat Bankası Hamamözü Şubesi Bulunmaktadır.

TURİZM

İlçe merkezinde bulunan kaplıca nedeniyle özellikle yaz aylarında ilçemiz iç turizminde artış meydana gelmektedir. İlçe merkezinde belediyeye ait kaplıca ve termal tesis bulunmaktadır.

Mülkiyeti Hamamözü Belediyesine ait İller Bankası kredisiyle yaptırılan 121 yataklı Sıhhi termal tesisi ihale ile kiraya verilerek vatandaşların hizmetine açılmıştır.

Özel yatırımcılara ait 2 adet apart otel, 2 adet pansiyon bulunmaktadır. 2009 yılı içerisinde otel ve pansiyonlar tarafından müşterilerine sıcak kaplıca suyu verilmiş olup, işletmecilerin gayretleriyle iç turizmde artış meydana gelmiştir.

Ayrıca her yıl Hamamözü Belediyesi tarafından şu anda hayatta olmayan ve İlçemiz nüfusuna kayıtlı olan eski Milli güreşçilerimizden Hamit KAPLAN ve Adil CANDEMİR, İsmail TOPÇAM adına etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklere çevre il ve ilçelerden çok sayıda vatandaşımız katılmaktadır.

ULAŞTIRMA VE ALT YAPI DURUMU

İlçemiz Gümüşhacıköy İlçesi ile Çorum İli karayolu üzerinde bulunmaktadır. Amasya İline uzaklığı 95 km, Gümüşhacıköy İlçesine 23 km ve Çorum İline uzaklığı 45 km. dir. Ulaşım karayolu olarak yapılmakta, Çorum İli ile Gümüşhacıköy İlçesine her gün saat başı Minibüsçüler kooperatifi araçları ile yolcu taşıması yapılmakta ve ulaşım sağlanmaktadır.

Çorum İli-Lâçin İlçesi-Gümüşhacıköy arası ve Hamamözü ilçesi bağlantı yolları tek şeritlidir.

İlçe merkezinin içme suyu ve kanalizasyonu %100 olarak tamamlanmıştır.

İlçemize bağlı Yemişen-Tekçam köy yolu arası 4 km stabilize olup, diğer köylerimizin yolları asfaltlanmıştır. Yaz ve kış mevsimlerinde tüm köylerimize ulaşım sağlanmaktadır.

İlçeye bağlı 17 köyümüzün tamamında da elektrik, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon mevcut durumdadır.

İlçe merkezinde bulunan 1.024, Göl köyde 500, Yukarı Ovacık köyünde 254 ve Arpadere köyünde bulunan 400 hat kapasiteli telefon santralleri ile telefon hizmetleri verilmekte olup, haberleşme sıkıntısı bulunmamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir