Skip to content
Pedagojinin Tanımı
Pedagojinin Tanımı
Pedagoji kelimesi kökeni itibari ile Yunanca bir kelime olup, asıl yazılışı Paidagogeo (παιδαγωγέω)1 şeklindedir. Paid kelimesi çocuk anlamına gelmekte olup, ago kelimesi yönetmek anlamına gelir. Böylece Paidagogeo kelimesi çocuk yönetmek anlamındadır.
Antik Yunan’da köleler, efendilerinin çocukları ile ilgilenir, onları okula ve spora götürür, ihtiyaçlarını karşılar, eşyalarını taşır, güncel tabirle onlara dadılık yaparlardı. Bu kölelere pedagog denilirdi. Psikoloji kelimesi muhteva olarak buraya dayanmaktadır. Zamanla eğitim metotları birer disiplin haline gelmeye başlayıp eğitimin işlevi değişince Psikoloji kelimesi de anlam değişikliğine uğramıştır. Böylece eğitim bilimleri içerisinde yerini almıştır. Pedagojinin birçok tanımı mevcuttur. Bu tanımların bir kısmını burada zikretmeye çalışacağız:
1- Bireyin fiziksel yeteneği, karakteri, zihni üzerinde şekillendirici etkisi olan eylem veya durumdur.
2- Çocukların ve gençlerin toplum yaşayışında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları elde etmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine, okul içinde veya dışında, doğrudan veya dolaylı yardım ve terbiye etmedir.
3- Çocuk terbiyesi ilmi, terbiye ilmi, Etfaliyet.
4- Pedagoji belli kurumsal çerçeveler içinde icra edilen ve bazı ahlaki ve felsefi amaçların gerçekleştirilmesini hedef alan eğitim faaliyetlerinin incelenmesi, seçilmesi ve uygulanmasıdır.
5- Çocuk eğitimini konu alan disiplin, çocuk bilimi, eğitim tekniklerin bilgisi ve bu teknikleri uygulama sanatıdır.