Sağlık ve Hastalık
Sağlık, Yüce Allah’ın (c.c.) insana verdiği en güzel ve önemli nimetlerden biridir. Sağlığımız yerinde değilse yediğimizden, içtiğimizden, yaptığımız işlerden zevk alamayız. Mutlu ve huzurlu olamayız. Hem Rabb’imize (c.c.) hem de insanlara karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getiremeyiz. Bu sebeple sağlığımızın değerini bilmeli, hastalıklara karşı önlem almaya önem vermeliyiz. Dengeli ve düzenli beslenmeli, temizliğe özen göstermeliyiz. Sigara, içki vb. zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıyız. Peygamberimiz (s.a.v.), sağlığın önemini bir hadisinde şöyle belirtmiştir: “İki nimet vardır ki insanların çoğu, bunların değerini bilmekte aldanmıştır: Sağlık ve boş vakit.”
İnsan zaman zaman hasta olabilir. Bu durumda herkes tedavi yollarını aramalı, iyileşmek için çaba sarf etmelidir. Peygamberimiz (s.a.v.), “Tedavi olun. Çünkü Yüce Allah, her hastalıkla birlikte şifasını da yaratmıştır…” buyurarak bu konuda bize yol göstermiştir. İnsan, Allah’ın (c.c.) her hastalık için bir şifa yarattığını bilmelidir. “Kaderimde ne varsa olur.” diyerek tedaviyi ihmal etmemelidir. Ayrıca hastalıklara karşı gereken önlemleri almalıdır. Hz. Muhammed (s.a.v.) bu konuda, “Bir yerde veba hastalığı olduğunu duyarsanız oraya girmeyin. Bulunduğunuz yerde veba varsa oradan da ayrılmayın.” buyurmuştur.
Bir gün Hz. Ömer (r.a.), ordusuyla Şam yakınlarına geldiğinde şehirde veba hastalığı olduğunu öğrenmiş, bu sebeple oraya girmemiştir. Sahabilerden, Ubeyde bin Cerrah (r.a.), “Ey Ömer! Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?” dediklerinde “Evet Allah’ın kaderinden, yine onun kaderine kaçıyorum.” demiştir.
Toplumda kader konusunda bazı yanlış inançlar, anlayışlar ve düşünceler vardır. Çünkü insanlar başlarına gelen olumsuzlukları kabullenmekte zorlanmaktadırlar. Örneğin yaşadıkları başarısızlıklar, sorunlar, sıkıntılar ve karşılaştıkları kötü olaylar için “alın yazısı, kara talih, bahtım kötüymüş, kısmetsizlik” gibi ifadeler kullanmaktadırlar. Böylece kendi sorumluluklarını göz ardı etmektedirler. Oysa insan, Allah’ın (c.c.) kendisine verdiği aklı ve iradeyi iyi yönde kullanmasını bilmelidir. Yaptıklarından sorumlu olduğunu unutmamalı, istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için elinden gelen çabayı harcamalıdır. Helal ve bol rızık elde etmek, başarılı olmak için çok çalışmalıdır. Hastalıklardan korunmak için gereken tedbirleri almalı, hastalandığında tedavi olmalıdır. Hastalığı verenin de şifayı verenin de Allah (c.c.) olduğunu aklından çıkarmamalıdır.